Burgery to w ostatnich latach dosyć nośny temat. Jak grzyby po deszczu otwierają się nowe burgerownie i tak samo szybko znikają. W Warszawie do tej pory nie udało mi się znaleźć burgerów dla mięsożerców, które skradłyby moje serce. Kilka na pewno było blisko, ale zawsze czegoś brakowało. Jeśli chodzi o wersję wege to uwielbiam odwiedzać Krowarzywa i na chwilę obecną dla mnie to najlepsze burgery w stolicy. Jeśli jednak miałabym wziąć mięsożercę na burgery, to na pewno w tym miejscu trzeba by się przenieść do Wrocławia. Zdecydowanymi faworytami dla mnie są Sztrass Burger i Rock Burger.
Chociaż wiadomo, że nic nie przebije domowych burgerów. Ostatnio coraz rzadziej ciągnie mnie do mięsa, dlatego zdecydowałam się na burgery wegetariańskie z fasoli, marchewki i pietruszki. Wyszły pyszne. Nawet mięsożerny Mężczyzna chwalił i zajadał.
Składniki (6 kotletów):
- puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- garść pestek słonecznika
- garść sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- łyżka oliwy
Pestki słonecznika i sezam uprażyć na suchej patelni. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fasolę odsączyć z zalewy, wrzucić do miski i zblendować na w miarę gładką masę. Dodać słonecznik, sezam, cebulę, marchewkę, pietruszkę, bułkę tartą, posiekaną bazylię, sos sojowy, słodką paprykę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200C przez 30 minut.
Składniki (6 burgerów):
- 6 bułek pełnoziarnistych
- 6 kotletów
- aioli z awokado (może być zwykły majonez)
- 1 pomidor
- 3 korniszony
- ćwierć czerwonej cebuli
- garść rukoli
- 6 plasterków błękitnego sera pleśniowego (np. Lazur)
- oliwa smakowa (np. czosnkowa)
Bułki przekroić na pół i posmarować niewielką ilością smakowej oliwy. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez ok. 2 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Posmarować obie części bułki aioli z awokado. Na dolnej części bułki ułożyć kotlet z fasoli, plasterek sera, plasterek pomidora, 3-4 plasterki korniszonów, 1-2 krążki cebuli, rukolę i przykryć górną częścią bułki. Smacznego!