Nic tak nie umila długich, jesiennych wieczorów jak świeżo wyjęte z piekarnika crumble pod kokosowo-migdałową kruszonką. Czas przyrządzania tego cuda równa się czasowi znikania – bardzo szybko. Nie ma tu co się rozpisywać, trzeba robić i zajadać.
Składniki:
- 450g ulubionych owoców (u mnie truskawki, maliny, wiśnie i czarna porzeczka)
- 75g masła
- 110g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g brązowego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 40g płatków migdałowych
- 40g wiórków kokosowych
Owoce przełożyć do naczynia do zapiekania i skropić esencją waniliową. Masło pokroić w kostkę, utrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Wymieszać z brązowym cukrem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Przełożyć równomiernie na owoce. Piec przez 30 minut w 200C (ostatnią minutę można piec z funkcją grilla, żeby kruszonka ładnie zbrązowiała). Smacznego!
(Przeczytano 841 razy, 1 w dniu dzisiejszym)