Crumble pod kokosowo-migdałową kruszonką

Crumble

Nic tak nie umila długich, jesiennych wieczorów jak świeżo wyjęte z piekarnika crumble pod kokosowo-migdałową kruszonką. Czas przyrządzania tego cuda równa się czasowi znikania – bardzo szybko. Nie ma tu co się rozpisywać, trzeba robić i zajadać.

Składniki:

  • 450g ulubionych owoców (u mnie truskawki, maliny, wiśnie i czarna porzeczka)
  • 75g masła
  • 110g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g brązowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 40g płatków migdałowych
  • 40g wiórków kokosowych

Owoce przełożyć do naczynia do zapiekania i skropić esencją waniliową. Masło pokroić w kostkę, utrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Wymieszać z brązowym cukrem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Przełożyć równomiernie na owoce. Piec przez 30 minut w 200C (ostatnią minutę można piec z funkcją grilla, żeby kruszonka ładnie zbrązowiała). Smacznego!

(Przeczytano 872 razy, 1 w dniu dzisiejszym)