Krem z dyni i nektarynek

Krem z dyni z nektarynkami

Zanim sama zauważyłam pierwsze oznaki tego, że #autumniscoming, wyczytałam to z Instagramów różnych blogerek. Nie do końca chciałam przyjąć to do wiadomości, ale skoro kupiłam już pierwszą dynię, tydzień temu wyszłam z domu w swetrze, a dzisiaj kończę pić już drugą herbatę z imbirem, żeby zwalczyć przeziębienie, coś w tym musi być. Krzak borówki na moim balkonie zaczął już zabarwiać liście na czerwono, więc nie ma co dalej walczyć z naturą. A nie od dziś wiadomo, że najlepszy na początek jesieni jest krem z dyni. Długo zastanawiałam się nad moją ulubioną wersją, ale w końcu postanowiłam poeksperymentować i dorzuciłam do niego nektarynek.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • pół dyni średniej wielkości
  • 2 nektarynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1cm korzeń imbiru
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól
  • do posypania: prażone migdały / kolendra / oliwa orzechowa

Dynię i nektarynki obrać, usunąć pestki (te z dyni można pozostawić do wysuszenia i zjedzenia) i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek w plastry. W garnku rozgrzać oliwę i dodać delikatnie posoloną cebulę. Podsmażać ok. pół minuty, dodać czosnek, starty imbir i podsmażać kolejne pół minuty. Dodać dynię i nektarynki, podsmażyć wszystko razem przez minutę i zalać bulionem warzywnym. Gotować ok. 15-20 minut (aż dynia będzie miękka). Dodać słodką paprykę i kurkumę. Przyprawić według uznania płatkami chilli, pieprzem oraz solą. Podawać z prażonymi migdałami, kolendrą i oliwą orzechową. Smacznego!

(Przeczytano 376 razy, 2 w dniu dzisiejszym)