Mistrzostwo tego dania tkwi w jego prostocie. Kilka składników, kilka minut i można się rozkoszować cudownym smakiem grillowanego łososia ze szparagami. Zdrowo, smacznie i szybko, czyli to, co cenię najbardziej w zapracowane dni. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
- 250g fileta z łososia
- 5-6 zielonych szparagów
- łyżka masła klarowanego
- łyżka tartego Parmezanu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Łososia oddzielić od skóry. Z obu stron posypać solą i pieprzem oraz pokropić sokiem z cytryny. Grillować ok. 4 minut z obu stron. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce (poprzez przełamanie każdego ze szparagów na pół, szparag jest mądry i wie gdzie ma się złamać). Na patelni rozgrzać masło, podsmażać szparagi przez 4-5 minut. Łososia ułożyć na talerzu, na nim położyć szparagi, posypać wszystko parmezanem. Smacznego!
(Przeczytano 1 979 razy, 1 w dniu dzisiejszym)
Nie jadłam jeszcze szparagów, muszę spróbować. Gdzie kupujesz?
W sezonie kupuję na bazarku. Ale wczoraj widziałam, że są w Biedronce.
Łosoś i szparagi… Ciężko o lepszą kombinację! Uwielbiam, zdecydowanie 🙂 Wspaniale wszystkie te składniki komponują się także w daniu makaronowym.