Zupełnie niewinnie robiłam jakiś czas temu zakupy, kiedy mój wzrok padł na TO: steki z tuńczyka. Miałam przyjemność jeść je kilka razy w życiu i zawsze były przepyszne, dlatego nie potrzebowałam wiele czasu, aby znalazły się w moim koszyku. Takie steki to kilka minut przygotowań, a im mniej rzeczy do nich dodamy, tym lepiej.
Składniki (2 porcje):
- 2 steki z tuńczyka
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Steki umyć i wysuszyć (jeśli steki są zamrożone ważne jest, aby całkowicie się rozmroziły przed przygotowaniem). Skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i solą. Rozgrzać patelnię grillową. Na gorącą patelnię ułożyć steki. Smażyć 2 minuty na każdej ze stron (to jest wersja steków wysmażonych, którą można skrócić w zależnie od preferencji wysmażenia). Można podawać z pieczonymi ziemniakami ziołowymi i sałatką z rukoli i pomidorów. Smacznego!