Kilka dni temu, niczego nieświadoma, przeglądałam polecane zdjęcia na Instagramie. Nagle mój wzrok przyciągnęło zdjęcie smakowicie wyglądającej kanapki. Podpis pod nią brzmiał: avocado pineapple toast. Pół godziny później byłam już ubrana i gotowa, aby ruszyć na poszukiwania awokado i ananasa. Pobliskie sklepy mnie nie zawiodły, jednak awokado potrzebowało dwóch dni, żeby dojrzeć do tego przepisu. Warto było czekać na to kremowo-słodko-pikantno-chrupiące połączenie. Zdecydowanie będzie to teraz jedno z moich ulubionych śniadań.
Składniki (4 grzanki):
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- ćwierć ananasa
- 1 awokado
- świeża kolendra
- masło
- płatki chilli
- pieprz
- sól
Pieczywo posmarować cienką warstwą masła i zgrillować z dwóch stron. Ćwiartkę ananasa obrać, pamiętając o usunięciu twardego środka i pokroić w drobną kostkę. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem. Ananasa wymieszać z awokado, dodać łyżeczkę posiekanej kolendry, płatki chilli, przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastą posmarować zgrillowane pieczywo. Smacznego!
Dziś właśnie pierwszy raz jadłam awokado, u mnie w wydaniu na słodko – do owsianki i mus z awokado i banana. 🙂