Majówka spędzona w Beskidzie Niskim była idealną ucztą dla duszy, oczu i dla żołądka. Kulinarnym hitem okazał się barszcz z kiszonymi rydzami i drożdżowa sakiewka z jagnięciną. Spożyte kalorie można było spalać na wycieczkach pełnych cerkwi, kapliczek, zwierząt i leśnych przygód. Nie zapomnieliśmy również o przywiezieniu oscypkowych prezentów. Dlatego dzisiaj kotlety z brokuła w wersji z oscypkiem.
Składniki:
1 brokuł
2 ziemniaki
pół oscypka
1 jajko
3 ząbki czosnku
60g mąki pszennej pełnoziarnistej
sól
pieprz
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować aż do miękkości. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na kilka minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Ugotowanego brokuła rozdrobnić widelcem, połączyć z ziemniakami, pokrojonym w kostkę oscypkiem, posiekanym czosnkiem, jajkiem i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotlety i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
(Przeczytano 854 razy, 1 w dniu dzisiejszym)