Pieczona owsianka z bananem, malinami i migdałami

Pieczona owsianka

Na pieczoną owsiankę miałam ochotę już od dawna, ale ciągle nie mogłam się do niej zebrać. Żałuję, że tak długo czekałam, bo jest naprawdę przepyszna. Idealnie nadaje się na leniwe weekendowe śniadanie. Można do niej dodać swoje ulubione owoce i orzechy i modyfikować według własnych kubków smakowych oraz zawartości lodówki.

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
  • banan
  • jabłko
  • garść malin
  • garść migdałów
  • 50ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kakao
  • łyżka miodu (można użyć też innego słodzika. np. syropu z agawy)

Płatki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. W tym czasie pokroić w kostkę banana i jabłko, migdały posiekać. Dodać do płatków razem z malinami, cynamonem, kakao i miodem. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C. Smacznego!

Gotuj więcej:

(Przeczytano 3 551 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

8 thoughts on “Pieczona owsianka z bananem, malinami i migdałami

  1. Pysznie to wygląda 🙂
    Faktycznie, idealny przepis na leniwe śniadania 🙂
    A malinki mrożone?
    Pozdrawiam 🙂

  2. Jak mówisz, że takie dobre to ja jutro zrobię na obiad 🙂 drugie danie gotowe. Albo jeszcze lepiej na wielki piatek 🙂 postnie? postnie! brzmi re-we-la-cyj-nie!!! więc pewnie i tak smakuje. Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

  3. Taka pieczona owsianka jest idealna na wolny poranek! W dodatku ma jedne z moich ulubionych owoców – czuję się zainspirowana 🙂

Comments are closed.