Quesadilla z warzywami

Quesadilla z warzywami

Zabierając się do pisania tego wpisu popełniłam błąd, ponieważ przyniosłam sobie torebkę pistacji. Nie da się jednocześnie pisać i obierać pistacji. A że trzeba mieć priorytety w życiu, siedzę, obieram i jem. Dobre. Quesadilla też była dobra. Lubię przepisy, w które można wpakować mnóstwo warzyw i dostosować je do tego, co akurat mamy w lodówce.

Składniki (3 porcje):

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • pół pęczka pietruszki
  • 50g sera (np. Cheddar)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Cebulę obrać i posiekać. Pomidory, cukinię, papryczkę i ostrą papryczkę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę (delikatnie posoloną). Kiedy cebula zmięknie, dodać cukinię. Podsmażać ok. 4-5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pomidory, paprykę i ostrą papryczkę. Zmiażdżyć ząbek czosnku, posiekać natkę pietruszki i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Wyjąć miąższ z awokado (najlepiej za pomocą łyżki), skropić sokiem z cytryny, posolić i zmiażdżyć widelcem na gładką masę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozgrzać patelnię grillową. Połowę placków tortilli posmarować awokado, posypać połową sera, nałożyć warstwę warzyw z patelni, posypać pozostałym serem i przykryć resztą placków, dokładnie dociskając. Każdy z placków grillować przez ok.2 minuty po obu stronach (placki powinny się zrumienić, a ser rozpuścić). Warto zachować ostrożność przy obracaniu placków na drugą stronę, aby farsz się nie wysypał. Podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!

(Przeczytano 1 920 razy, 1 w dniu dzisiejszym)