Tartaletki z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado

Ostatnio się postarzałam. Postarzałam się na tyle, że osoby, które zostały skazane w moje urodziny na 25 lat więzienia, są już na wolności. Starzenie ma jednak dobre strony, np. takie jak prezenty urodzinowe. W tym roku zdecydowanie przeważał temat „kuchnia”. Na pierwszy ogień poszły kokilki, w których zrobiłam tartaletki z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado.

Składniki (na 2 porcje):
-3 płaty ciasta francuskiego (ok. 200g)
-200g szpinaku
-100g wędzonego łososia
-1 awokado
-20g sera Corregio
-20g masła
-20g mąki
-200ml mleka
-40ml śmietanki 30%
-1 jajko
-łyżka oliwy z oliwek
-gałka muszkatołowa
-sól
-pieprz


Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Kokilki o średnich rozmiarach posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć je ciastem. Wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać groch, fasolę lub ryż jako obciążenie (dzięki temu ciasto nie podniesie się) i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym na 210C. Liście szpinaku umyś, osuszyć i oderwać od nich ogonki. Smażyć na patelni aż do zwiędnięcia. Łososia i awokado pokroić. Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Smażyć przez chwilę, po czym dodać mleko. Kiedy sos zgęstnieje, dodać śmietankę, gałkę, sól i pieprz. Do wystudzonego sosu dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wyjąć kokilki z piekarnika, usunąć papier do pieczenia. Na ciasto francuskie położyć szpinak, awokado i łososia i wszystko zalać sosem. Posypać serem Corregio. Zapiekać w 180C przez 30 minut.

*Można odłożyć trochę ciasta francuskiego, rozwałkować w kwadrat, wyciąć 12 pasków na długość kokilek i ułożyć z nich kratkę na wierzchu tarty.
**Z podanych składników można zrobić jedną dużą tartę.

 

Gotuj więcej:

(Przeczytano 679 razy, 1 w dniu dzisiejszym)