Składniki (4 porcje):
250g mielonej wołowiny
400g pomidorów z puszki (cała puszka)
400g czerwonej fasoli (cała puszka)
150g kukurydzy (pół puszki)
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
50ml czerwonego wina
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Cebulę poszatkować i ze szczyptą soli podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekany czosnek, oregano, ostrą paprykę i kmin rzymski. Smażyć 1 minutę, dodać mięso mielone. W momencie, kiedy przestanie być surowe, dodać wino i poczekać aż wyparuje. Dodać pomidory z puszki i dusić przez około 15 minut. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę i gotować przez około 10 minut. Doprawić pieprzem.
Podawać z białym ryżem lub tortillą, z dodatkiem śmietany i ewentualnie guacamole.
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
http://www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam 🙂