Chipsy z jarmużu (paprykowo-limonkowe)

Chipsy z jarmużu

Dobra, już rozumiem o co chodzi z tymi chipsami i dlaczego wszyscy się nimi zachwycają. Są naprawdę świetne. Zazwyczaj z dużym sceptycyzmem podchodzę do rzeczy, które tak wiele osób uwielbia (np. uważam Pięćdziesiąt twarzy Greya za najgorszą książkę, jaką dane i było do tej pory przeczytać). Chipsy zdobyły moje serce. Długo się zastanawiałam w jakiej wersji smakowej je przyrządzić. W końcu zdecydowałam się na pikantne połączenie chilli z orzeźwiającym smakiem limonki. Strzał w dziesiątkę! Wkrótce z pewnością popróbuję innych wersji. Tymczasem przed Wami przepis na chipsy z jarmużu.

PS. Tak ciężko mi pisać, kiedy obok mnie stoi miska z nimi, więc łapię się na tym, że chrupię, i chrupię, i chrupię.


Składniki:

  • 150g liści jarmużu
  • łyżka oliwy lub oleju (użyłam domowy olej z chilli)
  • skórka z 1 limonki
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól

Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć grube włókna i porozdzielać na równe kawałki. Do miski wlać olej, dodać startą skórkę limonki, płatki chilli, pieprz i sól. Wrzucić jarmuż i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej jarmuż. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150C (należy doglądać jarmuż, ponieważ piekarnik piekarnikowi nierówny i czas może się wydłużyć lub skrócić). Wyjąć, kiedy liście będą chrupkie. Smacznego!

 jarmuż  Chipsy z jarmużu

Gotuj więcej:

(Przeczytano 1 071 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

7 thoughts on “Chipsy z jarmużu (paprykowo-limonkowe)

  1. Haha komentarz poprzednika zwalił mnie z nóg.
    Taka wersja smakowa wydaje się być też dla mnie strzałem w dziesiątkę. Jutro sprawdzę, jeśli dziś dorwę jarmuż z biedronce 🙂 no i limonkę, jeśli nie to użyję cytryny. 🙂

        1. Trochę to potrwało. Ale spróbowałam! Pycha. Zamiast płatków chilli posypałam pieprzem cayenne, a zamiast skórki limonki wycisnęłam sok. Trochę przesadziłam z chilli ale smak i tak rewelacyjny. Chipsy z jarmużu zagoszczą u mnie na dłużej!

Comments are closed.