Donuty amerykańskie

donuty_gotujesy.pl

Mieszkając pod jednym dachem z Mężczyzną, który uwielbia oglądać, jak on to sam nazywa, “bajki dla dorosłych”, prędzej czy później można się spodziewać, że padnie pytanie o amerykańskie donuty. Skoro Homer Simpson może, to Mężczyzna tym bardziej. Donuty zrobiłam w dwóch wersjach kolorystycznych, biała to lukier cytrynowy, a różowa to lukier z syropem z granatów. Przygotowując syrop upiekłam pestki z granatu i tak powstała posypka.


Składniki (18 donatów):

Ciasto:

  • 400g mąki tortowej
  • 25g świeżych drożdzy (lub połowa mniej suchych)
  • 20g cukru
  • 1 jajko
  • 180ml mleka
  • 25g masła
  • 20ml rumu
  • sól

Lukier cytrynowy (biały):

  • 70g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Lukier z granatów (różowy):

  • 70g cukru pudru
  • 3-4 łyżki syropu z granatów (przepis niżej)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia lub smalec (u mnie olej rzepakowy)
  • posypka (u mnie smażone pestki granatów)

Świeże drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce. Przy użyciu suchych drożdży pominąć ten krok. Do dużej miski przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy (lub wsypać suche drożdże), dodać jajko, cukier, rum, szczyptę soli i wyrobić ciasto (ręcznie lub w mikserze). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i wystudzone masło i wyrabiać aż do czasu całkowitego połączenia składników (ciasto będzie spójne i gładkie, ale nieco klejące). Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny, chwilę zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Dużą szklanką wykrawać kółka, następnie kieliszkiem mniejsze dziurki. Odłożyć je na 30 minut, przykrywając ściereczką, aby nie wyschły. Przygotować biały lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny oraz różowy lukier maszając cukier puder z syropem z granatów. Olej powoli rozgrzać do 180C (można sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek surowego ciasta, powinien się po minucie zrumienić). Donuty smażyć partiami, po 1-1,5 minuty z każdej ze stron. Odkładać na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe donuty maczać w lukrze i posypać granatami lub inną posypką. Smacznego!

Przepis na syrop z granatów:

Pestki z 1 granatu (bez białych błonek) włożyć do garnka, delikatnie zmiażdżyć, aby wycisnąć sok i gotować przez 10 minut z 2 łyżkami cukru. Następnie odcedzić, dokładnie wyciskając sok z pestek. Z 1 granatu wyszło mi 125ml syropu. Wyciśnięte pestki można włożyć do rozgrzanego do 150C piekarnika i piec przez 20 minut. Zjeść lub użyć jako posypki.

surowe_donuty_gotujesy.pl smażone_donuty_gotujesy.pl donut_gotujesy.pl donuty2_gotujesy.pl

Gotuj więcej:

(Przeczytano 453 razy, 1 w dniu dzisiejszym)