Makaron z cukinią można przyrządzić na tysiąc sposobów i każdy z nich będzie prawdopodobnie pyszny. Tak właśnie jak ta kremowa wersja z serem ricotta i suszonymi pomidorami. Miałam posypać go jeszcze prażonymi pestkami słonecznika, ale tak się spieszyłam, żeby móc go zjeść, że zupełnie o tym zapomniałam. Wy nie musicie być takimi gapami i śmiało posypujcie go słonecznikiem, orzechami pinii lub płatkami migdałów.
Składniki (4 porcje):
- 300g ulubionego makaronu
- 2 małe cukinie
- 100g sera ricotta
- 6 suszonych pomidorów
- łyżka nieklarowanego masła
- 2 ząbki czosnku
- 15g startego parmezanu
- łyżeczka suszonej mięty
- płatki chilli
- pieprz
- sól
- posypka: nasiona słonecznika, orzechy pinii lub płatki migdałów
Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło. Czosnek posiekać i podsmażyć chwilę na maśle. Cukinię pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Dodać suszone pomidory, ser ricotta i przyprawy. Dodać odcedzony makaron (warto zostawić 3-4 łyżki wody, w której się gotował, aby dodać go do farszu, dzięki temu lepiej się on wymiesza z makaronem). Wszystkie składniki na patelni dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Posypać startym parmezanem i uprażonymi pestkami. Smacznego!