Crêpes Suzette

Crepes Suzette

To aż dziwne, że pomimo tak wielu wizyt we Francji i tak długiego czasu spędzonego z Francuzami, nigdy wcześniej nie jadłam tego specjału kuchni francuskiej. Podobno powstały przez przypadek, gdy Henri Charpentier przygotowywał jedzenie dla księcia Walii i jego pięknej towarzyszki Suzette. Inna wersja zakłada, że to matka Charpentiera przygotowywała takie naleśniki z owocami i karmelem, a dodatek alkoholu był w tamtych czasach modny wśród francuskich kucharzy. Niezależnie od tego jak powstały, z pewnością są przepyszne i ajwyższy czas nadrobić zaległości w ich konsumpcji. Crêpes Suzette to idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie, szczególnie wtedy, kiedy pogoda i słońce rozpieszcza nas tak, jak zrobiła to dzisiaj. Pyszne naleśniki i spacer? Brzmi jak plan idealny!

Składniki:

Naleśniki:

  • 120g mąki
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej (do smażenia)

Sos:

  • 2 całe pomarańcze
  • sok z jednej pomarańczy
  • 30g cukru trzcinowego
  • 30g masła
  • 50ml likieru pomarańczowego (ja wymieszałam sos pomarańczowy z brandy)

Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkiem, cukrem waniliowym, skórką otartą z jednej pomarańczy i szczyptą soli, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Każdy naleśnik złożyć w chusteczkę. Z dwóch pomarańczy zetrzeć skórkę, a następnie obrać je i wyfiletować (pozbawić wszelkich błonek). Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i poczekać aż delikatnie zbrązowieje i zacznie bulgotać (nie mieszać). Dodać do niego masło i wymieszać. Naleśniki ułożyć na patelni z karmelem i podsmażyć z dwóch stron. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Smażyć, aż do zgęstnienia sosu. Następnie należy zwiększyć ogień, dodać likier pomarańczowy i kiedy zacznie parować, podpalić (zachowując dużą ostrożność!). Naleśniki przełożyć na talerze i polać sosem. Na patelni podsmażyć wyfiletowane pomarańcze (można dodać jeszcze odrobinę masła). Gorącymi pomarańczami udekorować naleśniki. Smacznego!

(Przeczytano 315 razy, 1 w dniu dzisiejszym)