Dobrze wiecie, że przepisy, które najbardziej cenię, to te, które wykonuje się błyskawicznie. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki przepis na danie w 15 minut, a nawet i mniej. Makaron z pietruszkowym pesto to przy okazji bomba witaminowa, szczególnie jeśli chodzi o witaminę C. Natka pietruszki zawiera jej bowiem ok. 3 razy więcej niż owoce cytrusowe.
Składniki (2 porcje):
- 200g makaronu
- 1 pomidor (doskonale sprawdzą się też suszone pomidory)
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 ząbek czosnku
- 50g twardego sera (typu parmezan, pecorino, cheddar)
- łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z gotowania. Pietruszkę zmiksować z oliwą, migdałami, czosnkiem, startym serem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z pesto, dodając wodę z gotowania, aby pesto lepiej przylepiło się do makaronu. Dodać pomidory. Smacznego!
(Przeczytano 1 324 razy, 1 w dniu dzisiejszym)
mam wielką ochotę na taki makaron w tym momencie 🙂
Jak zwykle smacznie 🙂
Zachowuję przepis, bo wygląda obłędnie i coś mi mówi, że bardzo podobnie smakuje 😉