Przepis ten powstał przez przypadek i od kilku lat należy do jednego z ulubionych. Chciałyśmy z mamą zrobić makaron w sosie cytrynowym według przepisu Nigelli, tylko nie bardzo pamiętałyśmy co i jak, oprócz tego, że był tam makaron, szynka i cytryna. Postanowiłyśmy improwizować z tym, co znajdziemy w lodówce i tak oto powstał makaron z łososiem w sosie cytrynowym.
Składniki:
-200g makaronu
-100g wędzonego łososia
-skórka otarta z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-3 łyżki oliwy
-garść koperku
-pieprz
Makaron ugotować al dente. Pokroić łososia w cząstki. Przełożyć do miseczki, dodać skórkę i sok z cytryny, oliwę, koperek i pieprz. Wszystko wymieszać i połączyć z ugotowanym makaronem.
*Czasami dodaję również wyciśnięty ząbek czosnku lub szczyptę suszonej mięty
Uwielbiam tę cytrynową nutę w makaronie z łososiem. Zdecydowanie dodaje tego „smaczku” 🙂