Powrót rodziców z wakacji to zawsze dobra okazja, żeby ugotować coś dobrego, a przy okazji umilić im powrót do codzienności daniem, które smakuje latem i odpoczynkiem. Oto przepis na placki ziemniaczano-cukiniowe z łososiem i salsą z mango.
Obrać ziemniaki, cukinię umyć i zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Odłożyć na durszlaku ok. godzinę w celu odsączenia (można posypać solą, aby to przyspieszyć). W tym czasie przygotować salsę. Mango pokroić w kostkę (moim sposobem na mango jest odkrojenie dwóch części zaraz przy pestce, następnie nacięcie w nich nożem kratki i wywinięcie owocu na drugą stronę (zdj. poniżej)), czerwoną cebulę poszatkować. Wrzucić do miseczki, zalać sokiem z limonki, wrzucić sporą garść porwanej pietruszki i mięty i wszystko posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Odsączoną cukinię i ziemniaki (jeśli nadal będą miały w sobie sporo wody, można odcisnąć je ręcznie) wymieszać z jajkiem, mąką, wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Smażyć placki z dwóch stron na rozgrzanej oliwie. Gotowe placki ułożyć na talerzu, każdy z nich przykryć plasterkiem łososia, a na łososia nałożyć salsę z mango. Smacznego!
ale fajne polaczenie smakow 🙂