Po raz pierwszy miałam okazję używać rabarbaru w kuchni. Postanowiłam upiec coś, co uprzyjemni test z francuskiego, dlatego trafiło na muffiny. Nie mogę powiedzieć, że test był bardzo stresujący, chociaż bardzo bym chciała, bo to by mogło wyjaśnić fakt, że zapomniałam zrobić zdjęcie muffinów po wyjęciu w piekarnika. Umówmy się więc, że były tak pyszne, że nie zdążyły załapać się na sfotografowanie.
Składniki (12 sztuk):
180g mąki
40g cukru
40ml oleju
80ml mleka
2 laski rabarbaru
1 jajko
1 łyzeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce połączyć wszystkie mokre składniki (olej, jajko, mleko). Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie). Rabarbar umyć i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Napełnić formy do muffinów do 2/3 ich wielkości. Piec w 180C przez 20 minut.
*Muffiny można posypać cynamonem