Cieszmy się truskawkami, tak szybko kończy się na nie sezon. Dlatego też przedstawiam je Wam w nowej odsłonie, tym razem pod postacią musu i w towarzystwie mango. Orzeźwiający deser na gorące dni. Owoce można wcześniej dodatkowo zmrozić, żeby mus był jeszcze zimniejszy. W wersji wieczorowej oczywiście dobrze się sprawdzi z odrobiną alkoholu.
Składniki (2 porcje):
- 1 mango
- 15 truskawek
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 ciastko (np. owsiane)
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i zmiksować. Nałożyć na dno kieliszków. Mango obrać, odkroić miąższ i go zmiksować. Delikatnie nałożyć na warstwę truskawek. Mascarpone wymieszać z wiórkami kokosowymi i ostrożnie nałożyć na mango. Ciastko rozbić w moździerzu i posypać nim oba musy. Smacznego!
(Przeczytano 2 690 razy, 1 w dniu dzisiejszym)
Mi nigdy tak ładnie nie wychodzi, to bardzo niesprawiedliwe! ;p Kokosowe mascarpone to zdecydowanie mój smak!
Polecam nalewanie po wypukłej stronie łyżeczki, tak żeby masa dodatkowo spływała po krawędzi szklanki. Poza tym nie przejmuj się, mi też nie zawsze wychodzi 🙂