Mus z truskawek i mango z kokosowym mascarpone

Mus z truskawkami i mango

Cieszmy się truskawkami, tak szybko kończy się na nie sezon. Dlatego też przedstawiam je Wam w nowej odsłonie, tym razem pod postacią musu i w towarzystwie mango. Orzeźwiający deser na gorące dni. Owoce można wcześniej dodatkowo zmrozić, żeby mus był jeszcze zimniejszy. W wersji wieczorowej oczywiście dobrze się sprawdzi z odrobiną alkoholu.

Składniki (2 porcje):

  • 1 mango
  • 15 truskawek
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 ciastko (np. owsiane)

Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i zmiksować. Nałożyć na dno kieliszków. Mango obrać, odkroić miąższ i go zmiksować. Delikatnie nałożyć na warstwę truskawek. Mascarpone wymieszać z wiórkami kokosowymi i ostrożnie nałożyć na mango. Ciastko rozbić w moździerzu i posypać nim oba musy. Smacznego!

Gotuj więcej:

(Przeczytano 2 690 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

2 thoughts on “Mus z truskawek i mango z kokosowym mascarpone

  1. Mi nigdy tak ładnie nie wychodzi, to bardzo niesprawiedliwe! ;p Kokosowe mascarpone to zdecydowanie mój smak!

    1. Polecam nalewanie po wypukłej stronie łyżeczki, tak żeby masa dodatkowo spływała po krawędzi szklanki. Poza tym nie przejmuj się, mi też nie zawsze wychodzi 🙂

Comments are closed.