Tym kremem popełniłam ostatnio kulinarne dzieło sztuki. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak dobry i nie wiem czy to sprawka dyni, czy też tego, że pierwszy raz dodałam cynamon. Taki krem z dyni jest cudowny na jesienne dni, już od samego koloru poprawia się humor i zwiększa poziom energii. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół litra bulionu warzywnego
- 1cm korzeń imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 200ml mleka kokosowego
- łyżka oliwy
- płatki chilli
- pieprz
- sól
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w równą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać i również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać delikatnie posoloną cebulę. Podsmażać ok. pół minuty, dodać czosnek, imbir i cynamon i podsmażać kolejne pół minuty. Dodać pokrojoną dynię, podsmażać wszystko razem przez minutę, po czym zalać bulionem warzywnym. Gotować ok. 15-20 minut (aż dynia będzie miękka). Dodać mleko kokosowe i wszystko dokładnie zblendować. Przyprawić według uznania płatkami chilli, pieprzem oraz solą. Smacznego!