Przepis na tartę bez pieczenia na stałe zagościł u nas w domu. Doskonale sprawdza się wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy podać coś, czym goście będą zachwyceni. Tartę z malinami przyrządza się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ona w szczęśliwych brzuchach. Przy większych imprezach trzeba być bardzo uważnym, bo chwila zamyślenia, i już nie ma czego skosztować.
Składniki:
- 200g ciastek owsianych
- 80g masła
- 75g gorzkiej czekolady
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
- 200g malin
Mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na sztywną masę. W kąpieli wodnej roztopić masło z 50g czekolady. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopioną masą. Na formę do tarty wyłożyć uzyskaną masę, a na nią położyć warstwę ubitej kremówki z mascarpone. Na wierzch położyć maliny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią tartę. Włożyć na ok.2 godziny do lodówki. Smacznego!