Tarta z malinami – bez pieczenia

Tarta z malinami bez pieczenia

Przepis na tartę bez pieczenia na stałe zagościł u nas w domu. Doskonale sprawdza się wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy podać coś, czym goście będą zachwyceni. Tartę z malinami przyrządza się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ona w szczęśliwych brzuchach. Przy większych imprezach trzeba być bardzo uważnym, bo chwila zamyślenia, i już nie ma czego skosztować.

Składniki:

  • 200g ciastek owsianych
  • 80g masła
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200g malin

Mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na sztywną masę. W kąpieli wodnej roztopić masło z 50g czekolady. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopioną masą. Na formę do tarty wyłożyć uzyskaną masę, a na nią położyć warstwę ubitej kremówki z mascarpone. Na wierzch położyć maliny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią tartę. Włożyć na ok.2 godziny do lodówki. Smacznego!

Gotuj więcej:

(Przeczytano 1 108 razy, 1 w dniu dzisiejszym)