Ciasto drożdżowe ze śliwkami, jabłkami i kruszonką

Popołudnie spędzone na rozmowach, w których co chwilę przewijał się temat pieczenia ciast zaowocowało tym, że wróciłam do domu i nie mogłam czegoś nie upiec. A że zbliża się jesień to ciasto drożdżowe wydawało mi się idealne. Robiłam je drugi raz w życiu, za każdym razem wychodzi przepyszne, dlatego na razie sprawdza się moja teoria, że wystarczy dać ciastu odpowiednią ilość miłości i czasu i wtedy na pewno wyjdzie.
Składniki:
ciasto:
-500g mąki
-250ml mleka
-80g cukru
-70g roztopionego masła
-1 jajko
-30g drożdży
-400g śliwek
-3 jabłka
-skórka otarta z połowy cytryny
-łyżeczka esencji waniliowej
-sól
-cynamon (ok. łyżki)
kruszonka:
150g mąki

60g cukru
90g masła


Przygotować zaczyn z drożdży: pokruszone drożdże połączyć z pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok.20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy masa podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, mleka (również ciepłego), cukier, roztopione masło, jajko, esencję waniliową, cynamon i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, aż do uzyskania grudek i odstawić ją do lodówki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Jabłka obrać i pokroić na szesnastki (można pokropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę (wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem) i w rzędach ułożyć śliwki (skórką do dołu) i jabłka. Całość posypać kruszonką. Piec w 180C przez 40-45 minut.
Wyśmienicie smakuje z kakaem!

Gotuj więcej:

(Przeczytano 1 645 razy, 1 w dniu dzisiejszym)