60g cukru
90g masła
Przygotować zaczyn z drożdży: pokruszone drożdże połączyć z pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok.20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy masa podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, mleka (również ciepłego), cukier, roztopione masło, jajko, esencję waniliową, cynamon i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, aż do uzyskania grudek i odstawić ją do lodówki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Jabłka obrać i pokroić na szesnastki (można pokropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę (wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem) i w rzędach ułożyć śliwki (skórką do dołu) i jabłka. Całość posypać kruszonką. Piec w 180C przez 40-45 minut.
Wyśmienicie smakuje z kakaem!