Pisząc, że jedzenie jest niesamowite, nie napiszę nic nowego. Ale jedzenie jest niesamowite nawet wtedy, kiedy trzeba się o nim uczyć i pisać później egzaminy, głównie z racji tego, że nieodłączną częścią takiego wysiłku intelektualnego, jest zasłużona integracja. Ciężko pracujący mózg zasługuje też na smakołyki, dlatego dzisiaj sałatka z grillowanym serem Halloumi, granatem, miętą i sosem miodowym.
Składniki:
250g Halloumi
1 sałata lodowa
pół granatu
2 pomidory
3 dymki
suszona lub świeża mięta
Sos miodowy:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Ser Halloumi pokroić w plastry i zgrillować, aby stał się chrupiący. Liście sałaty porwać na kawałki. Pomidory i dymkę pokroić. Granat przekroić na pół i uderzać w niego drewnianą łyżką, aby wypadły w niego pestki. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać do nich miętę. Składniki sosu połączyć razem, polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać.
(Przeczytano 1 595 razy, 1 w dniu dzisiejszym)