Sałatka śledziowa

Przepis na śledziową michę pochodzi od mojego taty. Ma on niesamowity talent do kuchennej magii: otwiera lodówkę, trochę pokręci się po kuchni, coś pokroi, coś pomiesza i w 10 minut robi przepyszne jedzenie. Oraz wielki bałagan.

Składniki:
250g filetów śledziowych
pół jabłka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100g śmietany
1 łyżeczka majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę poszatkować, a filety pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać w misce i wycisnąć na to czosnek. Śmietanę połączyć z majonezem i musztardą i dodać do filetów. Ponownie wszystkie razem wymieszać. Odstawić na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły.


(Przeczytano 295 razy, 1 w dniu dzisiejszym)