Odkąd w domu zagościła wyciskarka do soków chyba ani razu nie kupiłam soku w kartonie. Mimo całego mojego lenistwa, wolę spędzić te 10 minut na przygotowaniu składników i późniejszym zmywaniu, żeby w zamian za to uzyskać przepyszny sok, nafaszerowany nie tylko smakiem, który sama mogę sobie wymyślić, ale też witaminami. Tym razem chodziła za mną pietruszka i postanowiłam wypróbować ją w grupie z jabłkami, nektarynkami i mango. To prawie tak, jakby pić słońce. I nie straszna mi żadna nadchodząca jesień.
Składniki (ok. 0,7l):
- 3 jabłka
- 3 nektarynki
- 1 mango
- pół natki pietruszki
Natkę pietruszki moczyć w zimnej wodzie przez 15 minut. Jabłka i nektarynki umyć, z jabłek usunąć ogonki, a z nektarynek pestki. Mango obrać, usunąć pestkę. Pokroić owoce na mniejsze części, aby zmieściły się do wyciskarki. Ze wszystkich składników wycisnąć sok, umieszczając je na zmianę w wyciskarce. Smacznego!