Miałam ambitny plan, żeby do tego przepisu zrobić domowe placki tortilla, ale tego dnia przygotowywałam tyle rzeczy, że postanowiłam sobie odpuścić, szczególnie, że jeszcze nigdy ich nie robiłam. Macie jakiś sprawdzony przepis? Następnym razem chętnie zrobię te wrapy od podstaw, z pełnoziarnistymi plackami. Są naprawdę pyszne i soczyste. Możecie wrzucić do nich swoje ulubione warzywa. Limitem jest tylko wyobraźnia. Ewentualnie zawartość lodówki.
Składniki:
- 6 placków tortilla
- 1 słoiczek pasty z bobu
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- różne rodzaje sałaty
- oliwa
- pieprz
- sól
Cukinię umyć, pokroić na dość duże słupki, natrzeć oliwą i doprawić pieprzem i solą. Grillować ok. 7-8 minut, aż do uzyskania miękkości (czas grillowania zależy od grubości cukinii oraz od tego, na czym grillujecie). Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Sałaty umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Każdy z placków tortilli podgrzać na suchej patelni, ok. minutę na każdej ze stron. Posmarować pastą z bobu, nałożyć cukinię, pomidory i sałatę i zawinąć. Można przeciąć pod kątem na dwie części. Smacznego!
Pasta z bobu? Rewelka. Alternatywa dla ciężkich sosów lub oklepanego już sosu czosnkowego na jogurcie 🙂