Jakie to jest pyszne! Przepis ten chodził za mną bardzo długo, w końcu udało mi się zebrać wszystkie potrzebne rzeczy (których wcale nie ma dużo) i powiem Wam, że warto było tyle czekać na takie cudo. Naprawdę oszalałam i już tylko tym chce się delektować w te wakacje. Spróbujcie koniecznie, szczególnie w taką pogodę jak mamy dzisiaj.
Składniki:
- pół arbuza
- 0,5 l białego wina (u mnie resling)
- garść liści bazylii
- garść liści mięty
- 1 cytryna
Wyciskarka do soków:
Pokroić arbuza na mniejsze kawałki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Cytrynę obrać i również przekroić na mniejsze cząstki. Liście bazylii i mięty moczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Przy pomocy wyciskarki wycisnąć sok z arbuza, cytryny, bazylii i mięty. Uzyskany sok połączyć z białym winem. Podawać w dzbanku z kostkami lodu. Smacznego!
Blender:
Pokroić arbuza na mniejsze kawałki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Z cytryny wycisnąć sok. Arbuza zblendować wraz z liśćmi bazylii i mięty, a następnie przecedzić. Dodać sok z cytryny i białe wino. Podawać w dzbanku z kostkami lodu. Smacznego!
Szczerze mówiąc super pomysł, z tym że nie można pić bez ograniczeń, skoro tyle wina, żeby nie skończyć na ziemi. 😉 Dobre na upalne dni, ale na słoneczku trzeba ostrożnie z alkoholem. jednak sam arbuz – mega zdrowy,m a do tego afrodyzjak. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wszystko-co-chcieliby%C5%9Bcie-wiedzie%C4%87-o-owocach-zanim-zmienicie-jad%C5%82ospis tutaj więcej o tym po jakie owoce sięgnąć. No to smacznego życzę! 😉