Jestem pewna, że w ostatnich dniach z wielką przyjemnością przyjmujecie wszystko to, co płynne i zimne, a najlepiej funkcjonujecie wczesnym porankiem lub pod wieczór. Ja wczoraj wieczorem wreszcie zmotywowałam się do zrobienia białego tła do zdjęć, które możecie podziwiać na zdjęciu. Odkąd kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni deski ze starego łóżka, postanowiłam przeznaczyć je na jakiś bardziej szczytny cel niż spłonięcie w kominku. Ku uciesze sąsiadów bawiłam się w przycinanie, zbijanie i malowanie i jestem bardzo zadowolona ze swojego dzieła. Bardzo brakowało mi białego tła, myślałam o zakupie słynnego stolika z Ikei, ale jednak własnoręcznie zrobione rzeczy dają o wiele więcej przyjemności. A na moich białych deskach zieleni się przepyszny zielony koktajl ze szpinaku, ananasa, melona i aloesu, który jest bardzo orzeźwiającą bombą witaminową.
Składniki (ok. 1 litr):
- 100g szpinaku
- 2 pomarańcze
- pół melona
- ćwierć ananasa
- 10 listków mięty
- 5-6 liści aloesu
Szpinak i miętę umyć i zalać zimną wodą na 10-15 minut. Pomarańcze, melona i ananasa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Z liści aloesu odciąć brzegi, przekroić każdy liść na pół i łyżeczką wydobyć galaretowany miąższ (kontakt miąższu z powietrzem najlepiej ograniczyć do minimum, żeby nie utracił on swoich właściwości). Wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki (można też zblendować). W upalne dni można schłodzić koktajl z lodówce lub podawać z kostkami lodu. Smacznego!
Super! Cieszy nas ogromnie rosnąca popularność zielonych koktajli 🙂 Miksujcie na zdrowie!