Pyzy drożdżowe z sosem koperkowym

pyzy_drozdzowe_gotujesy

Mam 4-5 lat. Siedzę na taborecie w kuchni mojej niani, zgodnie z polskim zwyczajem nazywanej ciocią. Wokół mnie, na każdej wolnej przestrzeni, ułożone są białe kulki – powoli rosnące pyzy drożdżowe. Sukcesywnie kolejne partie kładzione są na gazie rozciągniętej nad parującym garnkiem i kulki rosną jeszcze bardziej. W garnku obok gotuje się sos koperkowy. Dostaję swoją porcję i już nic więcej nie jest mi potrzebne do szczęścia. Oto mój smak dzieciństwa.

Składniki (10 pyz):

  • 250g mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 125ml mleka
  • 15g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru
  • sól

Sos koperkowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250ml bulionu warzywnego
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól

Drożdże rozkruszyć, dodać ok. 5 łyżek ciepłej wody (ale nie gorącej, żeby nie pozabijać biednych drożdży), łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać i przykryć naczynie ściereczką. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie, do zaczynu dodać pozostałą mąkę, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajko oraz szczyptę soli. Wymieszać ręcznie lub mechanicznie, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ponownie przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić na godzinę. Ciasto przez ten czas powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość (napisałam obiętość i nie mogłam dojść do tego, dlaczego mi podkreśla na czerwono). Blat podsypać mąką i rozwałkować na nim ciasto, na wysokość ok. 1 cm. Dużą szklanką wykrawać krążki. Kiedy wszystkie krążki będą już wykrojone, przykryć je ponownie ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut. Gotować na parze pod przykryciem przez 10 minut, układając pyzy tak, aby miały wokół siebie miejsce, bo jeszcze urosną (ja gotowałam w zwykłym, dużym garnku, na którym gumką zamontowałam kawałek gazy, na raz mieściły się 3 pyzy). Pyzy najlepiej podawać od razu, a te pozostawione na później można odświeżyć gotując je przez 1-2 minuty na parze. Sos przygotować w garnku, rozpuszczając w nim masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i chwilę podsmażyć, powstanie zasmażka. Powoli dodawać porcje bulionu, ciągle mieszając. Na koniec dodać posiekany pęczek koperku. Gotować ok. 5 minut. Śmietanę połączyć z łyżką gorącego sosu, aby się nie zważyła, a następnie dodać całość do sosu.  Doprawić pieprzem i solą. Pyzy podawać polane sosem. Smacznego!

Gotuj więcej:

(Przeczytano 1 928 razy, 1 w dniu dzisiejszym)