Ostatnio zauważyłam, że nawet podrzędne pizzerie chcą być w modzie i w związku z tym zmieniają w menu nazwę sosu czosnkowego na aioli. Bo aioli nie jest niczym innym jak rodzajem sosu czosnkowego typowego dla południowych rejonów Francji. Klasyczny sos to duża ilość czosnku, oliwy, sok z cytryny, bardzo popularne jest dodawanie żółtka. Ja do swojej wersji dodałam awokado. Takie aioli idealne jest do podawania jako dip do warzyw, ale świetnie sprawdzi się także w połączeniu z mięsem.
Składniki:
- 1 awokado
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ. Przełożyć go do miseczki i rozgnieść widelcem. Czosnek obrać, drobno pokroić, a następnie posolić i rozetrzeć nożem. Dodać czosnek do awokado wraz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!
Hm można powiedzieć, że to jakby guacamole?
Powiedziałabym, że to coś pomiędzy sosem czosnkowym a guacamole. Aioli jest gęstszy i bardziej tłusty.