Aioli z awokado

aioli

Ostatnio zauważyłam, że nawet podrzędne pizzerie chcą być w modzie i w związku z tym zmieniają w menu nazwę sosu czosnkowego na aioli. Bo aioli nie jest niczym innym jak rodzajem sosu czosnkowego typowego dla południowych rejonów Francji. Klasyczny sos to duża ilość czosnku, oliwy, sok z cytryny, bardzo popularne jest dodawanie żółtka. Ja do swojej wersji dodałam awokado. Takie aioli idealne jest do podawania jako dip do warzyw, ale świetnie sprawdzi się także w połączeniu z mięsem.

aioli_skladniki

Składniki:

  • 1 awokado
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ. Przełożyć go do miseczki i rozgnieść widelcem. Czosnek obrać, drobno pokroić, a następnie posolić i rozetrzeć nożem. Dodać czosnek do awokado wraz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!

aioli_2

Gotuj więcej:

(Przeczytano 1 308 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

2 thoughts on “Aioli z awokado

Comments are closed.