Nie od dziś wiadomo, że masło orzechowe to mistrzostwo świata. Szczególnie takie domowe. Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować z różnymi orzechami i smakami. Dzisiaj poznacie jeden z efektów tych eksperymentów, czyli masło migdałowe z jabłkami.
Masło migdałowe z jabłkami – składniki:
- 200g migdałów
- 30g dobrej jakości chipsów jabłkowych (lub liofilozowanych jabłek)
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Migdały uprażyć na suchej patelni (3-4 minuty) lub w pierniku (ok. 15-20 minut w 160C) i odstawić do wystygnięcia. Do blendera wsypać chipsy jabłkowe i zmielić je na drobny pył. Dodać migdały, cynamon i sól. Blendować i blendować, aż do uzyskania upragnionej konsystencji (ok. 15 minut). Masło przełożyć do słoiczka.
(Przeczytano 473 razy, 1 w dniu dzisiejszym)
Aż mi ślinka cieknie 🙂