Puszysty omlet na słodko

W omletach najbardziej lubię to, że można przygotować je na różne sposoby i dodać do nich to, co akurat znajduje się w lodówce. I zawsze wyjdzie coś przepysznego, a przy tym w ekspresowym tempie. Różne są wersje ich przygotowania, podana tutaj jest puszysta i wilgotna, nadająca się do słodkiego nadzienia.

Składniki:
2 jajka
50 ml mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli


Białko oddzielić od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na puszystą pianę. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Obie masy delikatnie połączyć. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, na odrobinie masła.
Swojego omleta zjadłam z powidłami śliwkowymi i serkiem wiejskim, ale można go podawać w konfiturami, czekoladą, masłem orzechowym, owocami, bitą śmietaną, i wszystkim innym, co przyjdzie Wam do głowy.

 

Gotuj więcej:

(Przeczytano 948 razy, 1 w dniu dzisiejszym)

2 thoughts on “Puszysty omlet na słodko

  1. Musiał być smaczny! Ja już jakiś czas zabieram się za taki omlecik i się zabrać nie mogę…

Comments are closed.