Zagracie ze mną w zielone? Obiecuję, że warto. Z kremami u mnie różnie bywa, często mam tak, że czegoś mi w nich brakuje, jakiegoś magicznego składnika, który uzupełniłby całość. Ten krem z zielonych warzyw wyszedł mi zdecydowanie idealnie i aż się zdziwiłam jaki jest smaczny i aromatyczny. Dopóki sami go nie zrobicie, nie przekonacie się jak bardzo. A już jutro pojawi się przepis z pomysłem na te same warzywa w innym wydaniu.
Składniki (4 porcje):
- 7 zielonych szparagów
- pół cukinii
- 2 garście świeżego szpinaku
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 100ml mleka kokosowego
- 50g gorgonzoli
- łyżka sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- łyżka oliwy
- pieprz
- sól
Do udekorowania:
- 4 łyżki gęstej śmietany
- garść płatków migdałów
Szparagi, cukinię i szpinak umyć i osuszyć. Od szparagów odłamać zdrewniałe końce. Szparagi przekroić na pół, cukinię pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, cukinię i szpinak i podsmażać przez minutę. Zalać wszystko gorący bulionem i gotować przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblendować zupę. Dodać mleko kokosowe i pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Dodać sos sojowy, sok z limonki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Migdały uprażyć na suchej patelni. Krem przelać do miseczek, udekorować łyżką gęstej śmietany i posypać migdałami. Smacznego!